4 juli 2017 om 12:03
iBOOD
Header

Het is weer bijna de 10e van de maand en dat betekent: prijzen winnen bij iBOOD! Op 10 juli geven we een heel dikke prijs weg en een aantal mooie kleinere prijzen.

De hoofdprijs is deze keer de Apple iPad (2017) 9,7 inch met wifi en 32 GB. Daarnaast geven wij driemaal de dbramante 1928 GO Svendborg laptoprugzak weg.


Schrijf een artikel voor de iBOOD Blog

Je hebt het misschien al gezien of gehoord: iBOOD heeft een blog. Hij staat nog in de kinderschoenen, maar we plaatsen al regelmatige interessante en/of grappige blogartikelen. De blog is onderverdeeld in vier categorieën:

1. Neem een kijkje binnen iBOOD op iBOOD-inside: wie zijn wij, wat gebeurt er binnen iBOOD, hoe gaan we te werk, enz.

2. In iBOOD-magazine krijg je handige tips en delen wij leuke weetjes. Je leest interessante maar ook grappige artikelen en alles is gerelateerd aan producten die jij op iBOOD scoort of wil scoren.

3. Kijk de uitzendingen van HUNT-tv terug op iBOOD-tv en bekijk allerlei andere video’s van iBOOD.

4. En last but not least: iBOOD-wiki. In deze categorie vind je artikelen waarin meer uitleg gegeven wordt over de technische aspecten van bepaalde producten, wat jou enorm kan helpen bij het aanschaffen van het juiste product.

Wij vragen jou om een artikel te schrijven voor de iBOOD-wiki. Maak een keuze uit onderstaande onderwerpen en laat er al je kennis op los. Jouw artikel moet andere iBOOD’ers haarfijn uitleggen wat alle technische aspecten inhouden en waar je nou rekening mee moet houden bij de aanschaf van een product uit de betreffende productcategorie.


Kies een onderwerp

Maak een keuze uit de onderstaande onderwerpen (achter elk onderwerp staan een paar richtlijnen, zodat je ongeveer weet waar je het over moet hebben):

Activity trackers: er bestaan zoveel verschillende soorten activity trackers, met en zonder hartslagmeter, heel uitgebreide activity trackers met gps en smartwatch-functies, hoe weet ik welke het beste bij mijn behoefte aansluit, welke apps zijn nou handig (als je activity tracker te koppelen is), met welke fitnessapparaten is de activity tracker te koppelen en in hoeverre is zo’n activity tracker waterdicht?

(Combi)boren: hoe kies ik de juiste boor, hoe weet ik dat de boor van goed kwaliteit is, hoe weet ik dat de boor voldoende power heeft, wat houden die technische termen nou eigenlijk in?

Gordijnen: hoe kies ik de juiste gordijnen, hoe weet ik welke kwaliteit en afmetingen ik nodig heb, moet ik haak of ring kiezen, hoe groot moeten de plooien en de zomen zijn?

Lampen en armaturen: hoe weet ik welk armatuur aan mijn wensen voldoet, waar moet ik op letten en aan denken als ik een dimbare lamp wil of een lamp voor buiten, wat voor lichtbron past het beste bij mijn wensen (lichtsterkte, stralingshoek enz.), wat houden die technische termen nou eigenlijk in?

Mediaspelers en mini-pc’s: voor wat voor besturingssysteem kan ik het beste kiezen, of misschien beter open source, wat voor software is aan te bevelen, hoe weet ik wat het beste bij mijn wensen past, welke ondersteunde bestanden zijn van belang, hoe zit het met virussen, tips en tricks, wat houden die technische termen nou eigenlijk in?

NAS-servers: hoe kies ik een NAS-server die het beste bij mijn wensen en kennis over dit soort apparaten past, tips en tricks voor het aansluiten, installeren en beveiligen, wat houden die technische termen nou eigenlijk in?


De spelregels

Het belangrijkste van alles is natuurlijk: dat je blogartikel leuk en interessant om te lezen is en dat andere iBOOD’ers er ook echt wat aan hebben. Daarnaast moet je artikel aan een aantal voorwaarden voldoen:

1. Je blogartikel moet bestaan uit 500 tot 600 woorden.

2. Er mogen geen spelfouten in staan (voor spelfouten ontvang je strafpunten en dat kan uiteindelijk het verschil maken tussen winnen en verliezen).

3. Het blogartikel moet bestaan uit niet te lange alinea’s met een inleiding, een slot en tussenkopjes.

4. Zorg dat je artikel overzichtelijk is en een logische opbouw heeft.

5. Het door jou geschreven artikel moet uniek zijn (je mag dus geen teksten van anderen gebruiken, als blijkt dat dingen gekopieerd zijn, ben je gediskwalificeerd).

6. iBOOD behoudt het recht om alle winnende blogartikelen geheel of gedeeltelijk te gebruiken en eventueel naar eigen inzicht aan te passen.

7. De beheerders van onze iBOOD Blog kiezen de winnaars (het blogartikel dat zij het beste vinden wint de hoofdprijs, drie schrijvers van een artikel dat niet wint maar wel geplaatst wordt, ontvangen de troostprijs).


Je kunt dit blogartikel als voorbeeld gebruiken, dan weet je een beetje wat er van je verwacht wordt. Heel veel succes en plezier bij het schrijven. Als je artikel af is, post hem dan vóór 10 juli op dit forum. Op 10 juli worden de prijswinnaars bekend gemaakt.

4 juli 2017 om 21:22
sharr Gebruiker

Waar let je op bij het kopen van gordijnen?

 

Bij het kopen van nieuwe gordijnen is het belangrijk te weten waar je naar op zoek bent. Toch blijft de vraag: ‘Hoe kies je de juiste gordijnen’? Uit wat voor materiaal moeten de gordijnen bestaan? Hoe weet ik welke kwaliteit en afmeting je nodig hebt? Kies ik voor haak of ring? En, hoe groot moeten de plooien en zomen zijn?

Om je op weg te helpen delen wij hier de belangrijkste punten.

 

Ruimte en afmeting

 

Bij het uitzoeken van nieuwe gordijnen is het verstandig om te ruimte waar de gordijnen komen te hangen eens goed te bekijken. Wat past er in deze ruimte? Het formaat van de gordijnen pas je aan op de ramen. Je kunt ervoor kiezen om de gordijnen even lang als je ramen te laten maken, maar gordijnen tot aan de grond is ook een optie.

Het blijft een smaken kwestie, dus kies geheel naar eigen smaak!

 

Viscose? Polyamide? Help!?

 

Het materiaal verschilt vaak bij gordijnen. Dit komt omdat niet bij iedereen de functie van gordijnen hetzelfde is. De stofsamenstelling kan cruciaal zijn bij het kiezen van gordijnen. Deze bepaald namelijk de eigenschap van de stof.

Hieronder zie je de materialen onderverdeeld.

 

Natuurlijke vezels

Plantaardig: Katoen, vlas (linnen), jute.
Dierlijk: Wol, zijde.

Kunstmatige vezels

Op natuurlijke basis: Viscose, lyocell, acetaat, glas.
Op synthetische basis: Polyamide, polyester, polyacryl, aramide, elasthaan.

 

Om te weten welke stof het beste bij je past kun je deze het beste in het echt bekijken en voelen.

Voor welk soort kwaliteit ga je? Dit kan alleen beantwoord worden als je weet welk budget je hebt, en hoelang je deze gordijnen denkt te willen houden.

 

Verduisterende gordijnen of semi – transparant?

 

Als je nieuwe gordijnen wilt kopen heb je meestal al wel een idee waarvoor ze gaan dienen. Is het bedoelt om de kamer te verduisteren, of voor de sier? Ook kunnen gordijnen ervoor dienen om de inkijk vanaf buiten het huis te verminderen, hiervoor worden semi – transparante gordijnen vaak gebruikt. Pas de dichtheid van de stof aan op de wensen die jij hebt.

 

Haak of ring?

 

Nu alle mogelijkheden over de gordijnen besproken zijn, blijven er nog een paar keuzes over. Hoe bevestig je de gordijnen? Kies je voor gordijn met haakjes of ringen? Haakjes hangen aan een rail, het valt minder op dan ringen. De ringen hangen aan een bevestigde stang, het is meer in zicht en geeft sfeer aan de kamer. Het blijft aan jou wat jij mooier of praktischer vindt.

 

Dubbele plooi, kleine zoom…

 

De plooien zijn de golfbewegingen in een gordijn. Wat voor soort plooien je neemt ligt er erg aan wat voor uitstraling de gordijnen moet hebben. Hoe meer plooien, hoe drukker het oogt. Een dubbele plooi wordt doorgaans vaak gekozen, maar kies vooral wat jij mooi vind!

Zo blijft de keuze over de zoom ook geheel jouw smaak. De zoom is de omslag onderaan een gordijn. Je kunt ervoor kiezen om de zoom niet te laten opvallen. Sommigen kiezen er echter voor om de zoom extra groot te maken. Dit creëer een effect in het gordijn. Je moet ervan houden.

 

Smaak

 

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen blijft een groot deel een kwestie van smaak. Nadat je hebt bepaald hoe je gordijnen er voor groot en deels uit moeten zien, kun je het plaatje compleet maken. Lengte, dichtheid, stof, reliëf, print, kleur, plooi, zoom en ophangsysteem. Allemaal keuzes maar ook allemaal smaak gericht. Kies wat jij mooi vind, deze punten helpen je op weg. Volg je gevoel, dan maak je zeker de juiste keuze!

 

Alvast veel plezier met de gordijnen!

6 juli 2017 om 09:50
KimbW Gebruiker

De Activity Tracker: van trendy gadget tot personal coach!

Wil je weten hoeveel je op een dag beweegt of wil je graag wat doen aan je huidige conditie? Dan is een activity tracker een ideaal gadget voor jou! Een activity tracker is een draagbaar toestelletje in de vorm van een clips of armband dat je meer inzicht geeft in je dagelijkse activiteiten en je helpt met het verbeteren van je gezondheid. Er bestaan heel wat verschillende soorten activity trackers met zeer uiteenlopende functies en mogelijkheden. De keuze van activity tracker is vaak persoonlijk en volledig afhankelijk van je doelen, noden en wensen…

Meten is weten

Afhankelijk van het soort activity tracker dat je kiest, kan je verschillende activiteiten en medische waarden meten.  De meest eenvoudige activity trackers meten enkel het aantal stappen dat je op een dag zet. Wil je graag bijkomende informatie over je slaapkwaliteit, je hartslag, je bloeddruk, het aantal calorieën dat je verbrandt of het aantal traptreden dat je op een dag maakt, dan moet je gaan zoeken in de richting van een meer geavanceerd model.

De zeer uitgebreide activity trackers hebben naast bovenstaande functies ook nog een gps-volgsysteem. Via het GPS-volgsysteem kan je zeer nauwkeurig de tijd, het tempo, de locatie en de afstand van je (sport)activiteiten bijhouden. Nadien kan je deze informatie vergelijken en verbeteren.

Apps en Smartwatch-functies

De meeste activity trackers kan je via bluetooth verbinden met de officiële merkgebonden en/of overige fitness apps op je smartphone. Via deze apps krijg je meer informatie over je dagelijkse activiteiten en je medische waarden. Daarnaast bieden sommige apps ook bijkomende tips en uitdagende opdrachten aan om je conditie te verbeteren of op punt te houden. Met andere woorden, je virtuele personal coach is nooit ver weg!

Sommige activity trackers hebben, naast bovenstaande bluetoothkoppeling met de smartphone, ook nog enkele ingebouwde smartwatch-functies. Deze smartwatch-functies zorgen ervoor dat je activity tracker rechtstreeks in verbinding staat én blijft met je smartphone. Krijg je via je smartphone een sms’je, mailtje, telefoontje of sociale media notificatie, dan geeft je activity tracker hier ook een melding van.

Stoten en water

De meeste activity trackers kunnen goed tegen een stootje en zijn gemaakt voor continue gebruik. Wel moet je voldoende aandacht hebben voor het scherm (indien je activity tracker er eentje heeft) en de sluiting van je activity tracker. Dit zijn namelijk de zwakste punten van een activity tracker.

Het merendeel van de activity trackers op de markt zijn spatwaterdicht, maar niet volledig waterdicht. Wil je regelmatig baantjes gaan trekken in het zwembad of de activity tracker ook dragen onder de douche, ga je dus best specifiek op zoek naar een model dat volledig waterdicht is tot op enkele meters diepte.

De batterij

Activity trackers bevatten een oplaadbare batterij. Afhankelijk van het soort activity tracker dat je kiest, is de manier van opladen verschillend. Voor sommige activity trackers kan je een standaard micro-usb-kabel gebruiken en voor andere activity trackers moet je een speciaal bijgeleverde kabel of dock gebruiken. Verder is er ook vaak een groot verschil in de capaciteit van de batterijen tussen de activity trackers. De batterijduur kan hierbij variëren van 3 tot 8 dagen.

Ten slotte

Een activity tracker kiezen is, zoals vaak aangegeven in dit artikel, iets heel persoonlijk. Best maak je op basis van bovenstaand artikel een kort lijstje van de must-have functies, zo kan je vlotter de juiste activity tracker kiezen… Veel succes!

8 juli 2017 om 16:37
beart Gebruiker

Waarom een NAS-server

Iedereen die vaak foto’s neemt of digitale muziek verzamelt, komt het probleem wel eens tegen: hoe kan je deze bestanden zo eenvoudig mogelijk maar op een veilige manier bewaren, zodat je er met al je toestellen toegang toe hebt?

Een NAS-server biedt hiervoor dé oplossing.

Hoe te kiezen?

Afhankelijk van je wensen en budget, zijn er vele modellen beschikbaar. Op basis van je prioriteiten kan je kiezen tussen een NAS met meerdere schijven (= veiligere backup) of een NAS die wat goedkoper is, maar nog steeds een oplossing biedt voor je probleem (toegang tot je bestanden).

Ook de opslagcapaciteit is uiteraard belangrijk, maar kan je bij de meeste systemen achteraf meestal nog wijzigen door een schijf te vervangen of toe te voegen.

Wanneer je de NAS niet elke dag nodig hebt, kan je ook rekening houden met de aanwezige energie-opties. Tegenwoordig kan je de meeste NAS-systemen met een schema instellen zodat ze automatisch op weekdagen ‘s nachts uitschakelen, maar in het weekend wel 24/24 bereikbaar blijven. Als je de NAS wél dagelijks nodig hebt, dien je best te kijken naar het gemiddelde jaarlijkse energieverbruik. Je elektriciteitsfactuur zal hier positief door beïnvloed worden!

NAS gekozen, wat nu?

Zodra je NAS geleverd is of opgehaald uit de winkel, zal je er meteen mee aan de slag willen. Tegenwoordig is zo’n installatie relatief eenvoudig, je sluit de stroom- en netwerkkabel aan, en na de initiële opstart (enkele minuutjes) kan je via een internetpagina de nodige instellingen overlopen. De fabrikant zal je in de meeste gevallen met een heldere handleiding begeleiden bij je eerste stappen naar het NAS-gebruik.

!! Je kan de NAS best zo dicht mogelijk bij je modem (je “internetbron”) zetten om een directe kabelverbinding mogelijk te maken, en zeker het gebruik van zogenaamde Powerline-adapters vermijden. !!

“Reet”, “striemen”, …,  wablieft?

Hieronder enkele termen uit het NAS-jargon:

RAID; bepaalde techniek die ervoor zorgt dat 2 schijven aan elkaar gelinkt zijn, waardoor in de meeste gevallen schade op 1 schijf kan hersteld worden door de 2e schijf
cloud(backup); ondertussen wellicht een term die breder bekend is. Betekent nog steeds dat het bewaren van gegevens via internet gebeurd, op externe servers. Dit zorgt voor een extra beveiliging in geval van diefstal of brand bijvoorbeeld. De mogelijkheid van een backup in de cloud is dan ook een optie die vooral bij de opslag van belangrijke bestanden essentieel is.
QNAP, Synology, W(estern) D(igital); de bekendste fabrikanten van NAS-systemen. Hebben elk hun eigen software en typerende kenmerken. Je kan best even op hun website informeren naar de gedetailleerde specificaties.
streamen; Als je een film “streamt” wil dat zeggen dat je de film bekijkt terwijl deze niet volledig op je aangesloten apparaat (laptop, tablet, smartphone, …) opgeslagen wordt, maar rechtstreeks vanaf de NAS bekeken wordt. Ook al heb je bijvoorbeeld dus maar 1gb vrij op je toestel, je kan toch zonder problemen een film bekijken die >4gb is. Voor dit specifieke voorbeeld heb je wel een goede verbinding nodig met de NAS (WiFi of bekabeld).
DLNA/UPnP; bepaalde technieken die ervoor zullen zorgen dat je eenvoudig bestanden kan delen met bijvoorbeeld je muziekinstallatie of met je televisie.

“Jaarlijks” onderhoud?

Net zoals je wagen heeft ook een NAS onderhoud nodig. De meeste nas-systemen zullen je verwittigen zodra er een update beschikbaar is, en kunnen deze in de meeste gevallen ook automatisch installeren, op tijdstippen waarop de NAS niet in gebruik is. Hierdoor zal je altijd optimaal beveiligd zijn tegen recent ontdekte beveiligingsrisico’s.

Eenmaal je NAS volledig ingesteld is, zal je het toestel al snel niet meer kunnen missen!

9 juli 2017 om 20:13
Matjasdebadjas Gebruiker

De activity tracker die jouw hart sneller doet slaan!

De zomervakantie is nu echt begonnen en misschien vertrek je binnenkort wel op een deugddoende en langverwachte reis. Veel mensen willen dan ook nog voor ze vertrekken aan hun beach body werken. Maar ook tijdens het hele jaar kan je dankzij de activity tracker je conditie op pijl houden of zelfs verbeteren. Maar wat is nu juist een activity tracker, waarvoor wordt het gebruikt en, beter nog, welke activity tracker past het beste bij mij? Allemaal vragen waarmee je geconfronteerd wordt wanneer je een aankoop van zo’n gadget overweegt. iBOOD to the rescue!

Draagbare informatiebron

Al van gehoord of toch nog niet? Kort gezegd is een activity tracker een sportaccessoire dat de gebruiker ervan inzicht geeft in hoeveel hij of zij dagelijks beweegt. Dit gadget kan in verschillende vormen en maten voorkomen. Zo kan je een tracker rond je pols dragen, in je broekzak steken of zelfs aan je schoen bevestigen. De tracker is daarnaast gemakkelijk op te laden via een oplaadbare batterij, USB-kabel of oplaaddock zodat zo’n toestel gemiddeld 3 tot 8 dagen meegaat.

Het ruime aanbod op de markt bied je tal van mogelijkheden: jouw aantal stappen, jouw slaapkwaliteit, jouw aantal verbrande calorieën, jouw bloeddruk, jouw hartslag … en zelfs jouw zuurstofgehalte in jouw bloed kan je via dit apparaat meten. Alles hangt af van jouw specifieke wensen.

Vaak worden smartwatches ook tot deze groep gerekend, ondanks dat hier toch een verschil mee is. Smartwatches kunnen naast de bovengenoemde zaken ook fungeren als GPS, sms’jes en e-mails ontvangen, etc. Net iets uitgebreider dus dan een activity tracker.

Keuzestress voorgoed voorbij!

Alle activity trackers doen in principe hetzelfde, namelijk jou in beweging zetten. Het verschil zit dus in de verschillende opties en extra’s die eigen zijn aan ieder toestel. Wanneer je een aankoop overweegt is het geen slecht idee om voor jezelf op te schrijven waarover een tracker voor jou moet beschikken. In jouw keuze kan je ook rekening houden met de door jou uit te oefenen sport, jouw type smartphone (besturingssysteem), het comfort, jouw budget … zodat jij en de tracker een perfecte match vormen. Per slot van rekening zullen jij en jouw virtual personal coach vele uren samen doorbrengen!

(R)app, (r)app(er), (r)app(st)

Vooraleer je een tracker aankoopt is het verstandig om eerst ook eens na te denken over het soort applicaties (bijvoorbeeld: een eating app die jouw aantal calorieën telt, een route app die jouw afgelegde parcours weergeeft… ) die je wil gebruiken om uw gegevens bij te houden (account aanmaken via desbetreffende app). Zo kan je namelijk via bluetooth-connectie jouw gegevens synchroniseren (via de knop ‘SYNC’ of dit gebeurt automatisch). Houd dus zeker rekening met het feit of de apps die je zou willen gebruiken compatibel zijn met de tracker die jouw voorkeur geniet.

Koppelen aan jouw eigen fitnessapparaat of aan een toestel in het fitnesscentrum waar je geregeld langsgaat? Ook dat kan! Dit is wel afhankelijk van beide toestellen en hierover dien je je zeker bij de door jouw gekozen speciaalzaak te bevragen.

Blub, blub, blub

De meeste trackers kunnen wel tegen een stootje en spatje maar om er echt mee te zwemmen zal je moeten uitkijken naar een model waarbij dit specifiek vermeld wordt om geen waterschade aan het scherm op te lopen. Zijn jij en jouw tracker onafscheidelijk en wil je deze onder water meenemen? Let er dan zeker op, dat jouw virtuele coach ook hiervoor geschikt is en niet verdrinkt! ????

Overweeg je na het lezen van dit blogbericht de aankoop van zo’n toestel? Hou dan zeker bovengenoemde tips in het achterhoofd en wie weet vind je dan de activity tracker die je hart sneller doet slaan!

9 juli 2017 om 23:21
Matjasdebadjas Gebruiker

Edit, finale versie:

De activity tracker die jouw hart sneller doet slaan!

De zomervakantie is nu echt begonnen en misschien vertrek je binnenkort wel op een deugddoende en langverwachte reis. Veel mensen willen dan ook nog voor ze vertrekken aan hun beach body werken. Maar ook tijdens het hele jaar kan je dankzij de activity tracker je conditie op pijl houden of zelfs verbeteren. Maar wat is nu juist een activity tracker, waarvoor wordt het gebruikt en, beter nog, welke activity tracker past het beste bij mij? Allemaal vragen waarmee je geconfronteerd wordt wanneer je een aankoop van zo’n gadget overweegt. iBOOD to the rescue!

Draagbare informatiebron

Al van gehoord of toch nog niet? Kort gezegd is een activity tracker een sportaccessoire dat de gebruiker ervan inzicht geeft in hoeveel hij of zij dagelijks beweegt. Dit gadget kan in verschillende vormen en maten voorkomen. Zo kan je een tracker rond je pols dragen, in je broekzak steken of zelfs aan je schoen bevestigen. De tracker is daarnaast gemakkelijk op te laden via een oplaadbare batterij, USB-kabel of oplaaddock zodat zo’n toestel gemiddeld 3 tot 8 dagen meegaat.

Het ruime aanbod op de markt bied je tal van mogelijkheden: jouw aantal stappen, jouw slaapkwaliteit, jouw aantal verbrande calorieën, jouw bloeddruk, jouw hartslag … en zelfs jouw zuurstofgehalte in jouw bloed kan je via dit apparaat meten. Alles hangt af van jouw specifieke wensen.

Vaak worden smartwatches ook tot deze groep gerekend, ondanks dat hier toch een verschil mee is. Smartwatches kunnen naast de bovengenoemde zaken ook fungeren als GPS, sms’jes en e-mails ontvangen, etc. Net iets uitgebreider dus dan een activity tracker.

Keuzestress voorgoed voorbij!

Alle activity trackers doen in principe hetzelfde, namelijk jou in beweging zetten. Het verschil zit dus in de verschillende opties en extra’s die eigen zijn aan ieder toestel. Wanneer je een aankoop overweegt is het geen slecht idee om voor jezelf op te schrijven waarover een tracker voor jou moet beschikken. In jouw keuze kan je ook rekening houden met de door jou uit te oefenen sport, jouw type smartphone (besturingssysteem), het comfort, jouw budget … zodat jij en de tracker een perfecte match vormen. Per slot van rekening zullen jij en jouw virtual personal coach vele uren samen doorbrengen!

(R)app, (r)app(er), (r)app(st)

Vooraleer je een tracker aankoopt is het verstandig om eerst ook eens na te denken over het soort applicaties dat je wil gebruiken om je gegevens bij te houden (bijvoorbeeld: een eating app die jouw aantal calorieën telt, een route app die jouw afgelegde parcours weergeeft… ). Die data kan je via Bluetooth synchroniseren met je eigen account en smartphone. Kijk dus zeker na of de apps die je wil gebruiken compatibel zijn met de tracker van jouw voorkeur.

Koppelen aan jouw eigen fitnessapparaat of aan een toestel in het fitnesscentrum waar je geregeld langsgaat? Ook dat is mogelijk! Dit is wel afhankelijk van het type toestel en dat kan je natuurlijk altijd navragen in jouw gekozen speciaalzaak.

Blub, blub, blub

Zijn jij en jouw tracker onafscheidelijk en wil je deze onder water meenemen? Let er dan zeker op dat jouw virtuele coach ook hiervoor geschikt is en niet verdrinkt! De meeste trackers kunnen wel tegen een stootje en spatje, maar om er echt mee te zwemmen zal je naar een model moeten uitkijken dat goed waterdicht is.

Overweeg je na het lezen van dit blogbericht de aankoop van zo’n toestel? Hou dan zeker bovengenoemde tips in het achterhoofd en wie weet vind je dan de activity tracker die je hart sneller doet slaan!

9 juli 2017 om 20:25
quintenlootens Gebruiker

NAS SERVERS: Welke vereisten zijn er nodig voor mij?

Een NAS (Network Attached Storage) kan beschouwd worden als een harde schijf die aangesloten is aan jouw netwerk. Zo kan iedereen in het thuisnetwerk aan de bestanden die beschikbaar staan op de NAS. Denk aan iCloud, Google Drive of OneDrive, maar dat jouw bestanden nooit op een vreemde server belanden!

Wat is NAS en waarvoor gebruik ik het?

Wat is een Network Attached Storage? In de meest simpele vorm is het een doos met een harde schijf in die is aangesloten op de router. In de doos zit nog een klein moederbord met een CPU en RAM, deze zijn nodig om de functies die de NAS biedt te voorzien. Kortom, het is een kleine computer die gefixeerd is op het aanbieden van vrije ruimte.

Het grote voordeel van NAS is dat iedereen die is aangesloten op het netwerk de harde schijf van de NAS kan bereiken. Deze fungeert als een centrale, lokale bibliotheek voor bestanden, films, foto’s, muziek … Voor geavanceerd gebruik kan je een NAS gebruiken als een Cloud – server. Dit laat toe om van op het internet toegang te krijgen tot jouw bestanden, in essentie “a personal cloud”.

CPU en RAM

De keuze van de CPU (processor) en het RAM-geheugen bepaalt de mogelijkheden van een NAS. Gebruik je een NAS voornamelijk voor het uitwisselen van bestanden naar een beperkt aantal apparaten en/of streamen van media, dan zal een singlecore-processor en 512 MB RAM voldoen. Wil je streamen naar meerdere gebruikers tegelijkertijd, of de NAS inzetten voor meerdere taken tegelijkertijd zoals streamen, downloaden en foto’s bekijken, dan is een dualcore-processor en 1 GB RAM meer geschikt.

Voor 4k-streaming moet de NAS over een desbetreffende transcoder beschikken. Deze vereist veel rekenkracht dus een dualcore-processor is sterk aangeraden. Ga dit zeker na als je dit wil.

Eén, twee of vier bays?

Het aantal bays geven aan hoeveel harde schijven in de NAS kunnen geplaatst worden. Voor thuisgebruik kiest men voornamelijk 1 of 2 bays. Voor kleine ondernemingen gaat men al sneller 4 bays of meer kiezen.

Bij meerdere bays zijn er verschillende keuzes die je kan nemen. Deze bepalen of uw NAS voor snelheid en capaciteit of voor veiligheid. Ik leg de keuze uit aan de hand van een voorbeeld:

Beschouw twee schijven van 2 TB die in een NAS zitten.

Elk bestand dat ik naar de NAS stuur zal opgedeeld worden in stukjes (striping) en elk stukje zal ofwel op schijf 1 of schijf 2 terechtkomen. Op deze manier kan je heel snel ‘lezen’ en ‘schrijven’ van en naar uw NAS. Ook wordt de volledige capaciteit van de schijven benut, 2 TB + 2 TB = 4 TB. Maar stel dat schijf 1 stukloopt, dan is de data op zowel schijf 1 als schijf 2 verloren.

Om het risico van dataverlies te vermijden kan je opteren om het prinipe van spiegelen (mirroring) toe te passen. Elk bestand dat je naar de NAS stuurt komt zowel op schijf 1 als schijf 2 terecht. Dit zal trager gaan dan in de vorige paragraaf en je zal in totaal minder capaciteit hebben, 2 TB, maar de gegevens zullen veilig zijn. Zelfs al faalt er een schijf, de data blijft bewaard.

De principes die hierboven zijn uitgelegd zijn resp. RAID 0 en RAID 1. Er zijn echter nog meerdere mogelijkheden. (Voor meer informatie over schijfindeling, zie http://www.pcworld.com/article/194360/raid-made-easy.html).

Wat kies ik nu?

@page { margin: 2cm } p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 120% } a:link { so-language: zxx }

Ben je op zoek naar een opslagplaats van al jouw foto’s en bestanden. Ga dan voor een 2-bay NAS met een single-core processor en RAID 1 indeling. Wil je de NAS gebruiken als mediabibliotheek om films te streamen thuis, ga dan voor een 1- of 2-bay NAS met dual-core processor en RAID 0 indeling.

9 juli 2017 om 20:26
quintenlootens Gebruiker

NAS SERVERS: Welke vereisten zijn er nodig voor mij?

Een NAS (Network Attached Storage) kan beschouwd worden als een harde schijf die aangesloten is aan jouw netwerk. Zo kan iedereen in het thuisnetwerk aan de bestanden die beschikbaar staan op de NAS. Denk aan iCloud, Google Drive of OneDrive, maar dat jouw bestanden nooit op een vreemde server belanden!

Wat is NAS en waarvoor gebruik ik het?

Wat is een Network Attached Storage? In de meest simpele vorm is het een doos met een harde schijf in die is aangesloten op de router. In de doos zit nog een klein moederbord met een CPU en RAM, deze zijn nodig om de functies die de NAS biedt te voorzien. Kortom, het is een kleine computer die gefixeerd is op het aanbieden van vrije ruimte.

Het grote voordeel van NAS is dat iedereen die is aangesloten op het netwerk de harde schijf van de NAS kan bereiken. Deze fungeert als een centrale, lokale bibliotheek voor bestanden, films, foto’s, muziek … Voor geavanceerd gebruik kan je een NAS gebruiken als een Cloud – server. Dit laat toe om van op het internet toegang te krijgen tot jouw bestanden, in essentie “a personal cloud”.

CPU en RAM

De keuze van de CPU (processor) en het RAM-geheugen bepaalt de mogelijkheden van een NAS. Gebruik je een NAS voornamelijk voor het uitwisselen van bestanden naar een beperkt aantal apparaten en/of streamen van media, dan zal een singlecore-processor en 512 MB RAM voldoen. Wil je streamen naar meerdere gebruikers tegelijkertijd, of de NAS inzetten voor meerdere taken tegelijkertijd zoals streamen, downloaden en foto’s bekijken, dan is een dualcore-processor en 1 GB RAM meer geschikt.

Voor 4k-streaming moet de NAS over een desbetreffende transcoder beschikken. Deze vereist veel rekenkracht dus een dualcore-processor is sterk aangeraden. Ga dit zeker na als je dit wil.

Eén, twee of vier bays?

Het aantal bays geven aan hoeveel harde schijven in de NAS kunnen geplaatst worden. Voor thuisgebruik kiest men voornamelijk 1 of 2 bays. Voor kleine ondernemingen gaat men al sneller 4 bays of meer kiezen.

Bij meerdere bays zijn er verschillende keuzes die je kan nemen. Deze bepalen of uw NAS voor snelheid en capaciteit of voor veiligheid. Ik leg de keuze uit aan de hand van een voorbeeld:

Beschouw twee schijven van 2 TB die in een NAS zitten.

Elk bestand dat ik naar de NAS stuur zal opgedeeld worden in stukjes (striping) en elk stukje zal ofwel op schijf 1 of schijf 2 terechtkomen. Op deze manier kan je heel snel ‘lezen’ en ‘schrijven’ van en naar uw NAS. Ook wordt de volledige capaciteit van de schijven benut, 2 TB + 2 TB = 4 TB. Maar stel dat schijf 1 stukloopt, dan is de data op zowel schijf 1 als schijf 2 verloren.

Om het risico van dataverlies te vermijden kan je opteren om het prinipe van spiegelen (mirroring) toe te passen. Elk bestand dat je naar de NAS stuurt komt zowel op schijf 1 als schijf 2 terecht. Dit zal trager gaan dan in de vorige paragraaf en je zal in totaal minder capaciteit hebben, 2 TB, maar de gegevens zullen veilig zijn. Zelfs al faalt er een schijf, de data blijft bewaard.

De principes die hierboven zijn uitgelegd zijn resp. RAID 0 en RAID 1. Er zijn echter nog meerdere mogelijkheden. (Voor meer informatie over schijfindeling, zie http://www.pcworld.com/article/194360/raid-made-easy.html).

Wat kies ik nu?

Ben je op zoek naar een opslagplaats van al jouw foto’s en bestanden. Ga dan voor een 2-bay NAS met een single-core processor en RAID 1 indeling. Wil je de NAS gebruiken als mediabibliotheek om films te streamen thuis, ga dan voor een 1- of 2-bay NAS met dual-core processor en RAID 0 indeling.

9 juli 2017 om 21:43
dilinatorke Gebruiker

Met de huidige technologie zijn we in staat om onze activiteit als het ware te ‘tracken’. Vroeger ging het om de aantal stappen die men zette, maar tegenwoordig zijn de functies veel uitgebreider. Welke activity tracker past nu het beste bij jou? Hier alvast een overzicht van de belangrijke punten waar men op moet letten bij de aankoop van zo een activity tracker.

Stappenteller, of juist dat ietsje meer?

Bij de aankoop van een activity tracker, moet men vooral rekening houden met wat men juist gaat willen meten. Wie meer functies wilt dan alleen maar een stappenteller zal dit natuurlijk ook wel merken aan de prijs. Hieronder noem ik een aantal functies op die men kan vinden in een activity tracker.

Stappenteller: De stappenteller spreekt voor zich, dit is een functie die het aantal stappen telt die je die dag gedaan hebt. Aan de hand van persoonlijke gegevens zoals gewicht en lengte, kan er hierdoor ook berekend worden hoeveel calorieën men die dag verbrand heeft. De stappenteller zit in zowat elke standaard activity tracker.

Hartslagmeter: Door de hartslag te meten kan men een mooi beeld van de conditie krijgen. De hartslagmeter kan de hele dag je hartslag meten of alleen op de momenten dat je aan het sporten bent.

Slaapkwaliteit: Deze functie is nog vrij nieuw. Aan de hand van lichaamstemperatuur en hartslag kan men nu dus ook uw slaapkwaliteit meten. Hier kan men perfect zien hoe diep men heeft geslapen, hoe vaak men wakker is geworden,… Dit kan heel handig zijn voor mensen die niet goed slapen, zo kunnen zij de oorzaak van het slecht slapen vinden en dit trachten op te lossen.

GPS: Sommige activity trackers bevatten ook een GPS. Die kan gebruikt worden om bijvoorbeeld aanwijzingen te krijgen tijdens het lopen. Ook wordt deze functie gebruikt om te weten hoeveel kilometers men nu juist heeft gelopen en wat de hierbij horende gemiddelde snelheid was tijdens het lopen.

Dit zijn de meest voorkomende functies die een activity tracker kan bevatten. Natuurlijk zijn er nog meer geavanceerde functies maar die zijn meestal niet nodig bij uw eerste gebruik van een activity tracker.

Zo veel data, wat nu?

Het is natuurlijk de bedoeling dat men met de gemeten data iets kan doen. Hier komen de applicaties bij kijken. Vaak zijn er applicaties die horen bij de aangekochte activity tracker, deze applicaties analyseren de gemeten data en geeft jou de belangrijkste informatie terug. Vaak worden er zo ook tips gegeven hoe men beter om kan gaan tijdens een volgende activiteit.

Hoe raakt de applicatie aan de data?

Bijna alle activity trackers geven hun data door via bluetooth. Hier zijn echter nog wel 2 grote verschillen in waar te nemen. Sommige activity trackers staan continu via bluetooth in verbinden met uw smartphone en sommige activity trackers hebben zelf een geheugen die de data bevat, hierbij kiest men dan zelf wanneer de data overgezet moet worden naar de smartphone. Het is natuurlijk ook logisch dat de eerste vorm veel batterij intensiever is dan de tweede vorm.

Hoe kies ik nu de juiste activity tracker?

 

Het belangrijkste wat men moet doen is zelf beginnen nadenken over wat men juist wilt meten en wat men juist wilt bereiken door het gebruik van een activity tracker. Zo is het makkelijk om de functies te achterhalen die men nodig gaat hebben om dit doel te bereiken. Daarna hoeft men alleen nog maar te beslissen welke activity tracker men het mooiste vindt, want zeg nu zelf iedereen houdt wel van een mooie accessoire tijdens het sporten.

9 juli 2017 om 22:44
iBla Gebruiker

MEDIASPELERS EN MINI-PC’S

Als je aan computers denkt, is de kans groot dat je dan aan een ‘kast’ denkt dat op of onder je bureau staat. Maar computers worden steeds kleiner. Zo bestaan er tegenwoordig mini-pc’s: computers ter grootte van een boek die uitermate geschikt zijn voor alledaagse computergebruik, zoals browsen, e-mailen en het afspelen van diverse media.

Gebruik je de pc alleen voor het bekijken van (gedownloade) films/series en het beluisteren van muziek? Dan zou je kunnen overwegen om een mediaspeler aan te schaffen. Vaak zijn deze een stuk kleiner én goedkoper dan een mini-pc.

 

Besturingssysteem

Bij de aanschaf van een mini-pc is het belangrijk om te weten welke besturingssysteem er op staat. Dit bepaalt namelijk welke applicaties op de pc kunnen worden geïnstalleerd. De meeste mini-pc’s worden geleverd met het besturingssysteem Microsoft Windows. Dit is verreweg het meest gangbare besturingssysteem op de markt. De mini-pc van het merk Apple (Mac Mini) worden geleverd worden met hun eigen besturingssysteem macOS. Andere mogelijke opties zijn Linux, ChromeOS en Android. De mini-pc sluit je aan op een monitor of tv. Het is te bedienen met een toetsenbord en muis/touchpad, net als een gewone pc.

Bij mediaspelers is het besturingssysteem minder belangrijk. In de meeste gevallen zijn alle benodigde applicaties voor het afspelen van mediabestanden al op het apparaat voorgeïnstalleerd. Sommige mediaspelers worden geleverd met een afstandsbediening waarmee je het apparaat kan bedienen. Als er geen afstandsbediening wordt meegeleverd, zul je een applicatie op je smartphone moeten installeren. Deze applicatie zorgt ervoor dat je smartphone wordt omgetoverd tot een afstandsbediening.

 

Software

Op een mini-pc kun je nagenoeg alle applicaties draaien die beschikbaar zijn voor het geïnstalleerde besturingssysteem. Hou er wel rekening mee dat niet alle mini-pc’s krachtig genoeg zijn om zware applicaties of games te draaien.

Wil je de mini-pc ook als mediaspeler gebruiken? Dan zou je gebruik kunnen maken van een aantal streamingdiensten zoals Kodi, Spotify, Netflix of YouTube. Op veel mediaspelers staan deze applicaties al voorgeïnstalleerd en kun je, nadat het is aangesloten op je tv, vrijwel meteen genieten van je favoriete muziek, films en series!

 

Hoe zit het met virussen?

Computervirussen zijn kwaardaardige applicaties die een computer kunnen beschadigen. Maakt jou mini-pc gebruik van het besturingssysteem Microsoft Windows? Zorg er dan voor dan je een antivirus programma er op installeert. De meeste virussen worden namelijk voor dit besturingssysteem geschreven, waardoor Windows-gebruikers vatbaarder zijn voor infecties. Staat er een andere besturingssysteem op je mini-pc? Installeer dan ook een anti-virus programma, indien beschikbaar. Voorkomen is altijd beter dan genezen!

 

Tips en tricks

Hieronder staan nog een aantal tips en tricks voor het aanschaffen van een mini-pc of mediaspeler:

• Ben je van plan om je eigen (gedownloade) videocollectie te bekijken op een mediaspeler? Let er dan op dat het bestandstype wordt ondersteund door de mediaspeler.
• Let op dat jouw tv of monitor over de juiste poorten beschikt. De meeste mini-pc’s en mediaspelers sluit je aan d.m.v. een HDMI-kabel.
• Een mini-pc is, ondanks het kleine formaat, geen volwaardige vervanging van een laptop. Je hebt nog altijd een beeldscherm/tv, toetsenbord en muis/touchpad nodig voor de bediening.
• Wil je een mini-pc aansluiten op je tv in de huiskamer? Koop dan een draadloze toetsenbord met touchpad, zodat je het makkelijk vanaf de bank kunt bedienen.
• Koop je een mediaspeler dat te bedienen is met een smartphone-app? Check dan eerst of de app beschikbaar is voor jouw smartphone. De meeste apps zijn alleen beschikbaar voor Android en iOS.

 

Wat is jouw ideale mini-pc of mediaspeler? Laat het ons hieronder weten!

10 juli 2017 om 15:41
Moderator Bas iBOOD Moderator

Bedankt voor jullie leuke en interessante inzendingen. Onze jury heeft ze gelezen en beoordeeld.

De winnaar van de Apple iPad is Matjasdebadjas.

Daarnaast vergeven wij driemaal een mooie tas van dbramante. Deze gaan naar… KimbW, quintenlootens en sharr.

Gefeliciteerd allemaal! We nemen per mail contact op met de winnaars.

Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd

10 juli 2017 om 16:06
KimbW Gebruiker

Bedankt iBOOD!!! :-)

10 juli 2017 om 17:07
sharr Gebruiker

Leuk!! Hartstikke bedankt!! :)

Dit topic is gesloten en daarom is het is niet meer mogelijk om te reageren.